Entrevista a la nova presidenta de l'Agrupació de Cultura Popular del Vendrell, L'Embarcada

Nùria respon: "Hem d'arribar més a la gent, per que es conegui què fem a l'Embarcada"

Núria Ribas (el Vendrell, 1984) és des de fa poques setmanes la nova presidenta de l’agrupació de cultura popular L’Embarcada del Vendrell. Substitueix en el càrrec a Denis Martos i ho fa amb l’objectiu de potenciar la difusió de les seves activitats i millorar la cohesió entre els diferents grups – un total d’onze – i els aproximadament 450 socis que conformen l’agrupació. Té dos anys per aconseguir-ho.

Com va sorgir l’opció de ser la presidenta de l’Embarcada?
El càrrec de president té una duració de dos anys i quan el període del Denis Martos s’estava acabant es va proposar a diferents persones que portàvem anys a l’Embarcada i érem força actius. Jo formo part del Ball de Bastons des del 2002 i sóc sòcia de l’Embarcada des de la seva fundació, el 2006. Després de meditar-ho uns dies i parlar amb la gent de la junta vaig acabar acceptant, tot i que em va costar una mica.

Què et suposa el càrrec?
Sobretot il·lusió i ganes de fer coses, iniciar nous projectes. També certa responsabilitat, està clar, ja que suposa tenir molta més feina i implicació que fins ara, però ho accepto amb gust. Tinc disponibilitat, ganes i temps.

Un dels objectius que us heu fixat és millorar la cohesió interna.
Sí. L’Embarcada és una agrupació gran, amb deu balls i el Grup de Gralles, que en total sumen més de 450 persones. Fins ara cada grup té una bona cohesió interna, però cal que tinguem més diàleg entre els diferents grups. Per això es podrien crear unes comissions de treball per a tractar temes o projectes globals, no només de cada ball. També s’ha parlat de fer alguna estada de cap de setmana, per tractar diferents temes i que serveixi tant per treballar com per fer oci.... però de moment només són idees que cal desenvolupar.

I respecte a la difusió?
Aquest és un altre dels objectius, fer arribar les nostres activitats a la gent, ja sigui a través dels mitjans de comunicació o de les xarxes socials. Avui en dia eines com Facebook o Twitter permeten tenir un contacte més directe amb la gent que hem d’aprofitar, per poder arribar més a la gent i que sàpiguen què és tot el que fem.
Són un dels grups que prendrà part en l’elaboració del nou protocol de Festa Major.

Quina serà la vostra tasca?
Ens hem d’encarregar de fer diferents propostes sobre com hauria de ser la cercavila. Encara no hem tractat aquest tema internament i no puc avançar res, però és una evidencia que l’Embarcada va creixent en grups infantils i això afecta d’una manera o altra a la cercavila.

Ja que ho cites, per què heu creat el Ball de Figuetaires?
És una manera de descongestionar els balls infantils, que ara tenen una llista d’espera important, especialment la Patatuf. El nostre principal objectiu és eliminar aquesta llista d’espera, buidar-la tota i no tornar a fer-la més. Tal com fan en altres poblacions, la intenció és obrir una convocatòria cada cop que hi hagi baixes en alguns dels balls.

I aquí entraria el nou protocol d’ingrés als balls infantils....
Exacte. Volem que un 50% de les noves incorporacions tinguin algun familiar a dins l’Embarcada i l’altra 50% s’obri a infants sense cap parentesc amb els actuals integrants. Aquest protocol ha estat proposat a la última assemblea, s’hauran d’afegir les esmenes que hi hagi i després tornar-lo a passar per l’assemblea per aprovar-lo definitivament si s’escau. Però primer l’objectiu és buidar la llista d’espera.

És nou el Ball de Figuetaires?
No. Sabem que ja s’havia ballat fa temps al Vendrell però no hem pogut saber si per un grup local o per algú que venia com a invitat. És un ball de mímica, amb elements sarcàstics i humorístics.

Fa uns mesos hi va haver certa polèmica al voltant del Correllengua....
Sí, però finalment hi van prendre part els grups que van voler. Els estatuts deixen clar que l’Embarcada no prendrà part en actes polítics i religiosos, i tampoc és la seva missió posicionar-se en aquests àmbits.

Quines són les activitats més immediates que teniu com a Embarcada?
El 10 de maig prendrem part a la Fira d’Entitats, que per segon any es fa durant la primavera, i el dia 31 de maig celebrem el Dia de l’Embarcada. Després ja vindrà la Festa Major.

Article: Surdecasa