L'Agrupació de Cultura Popular del Vendrell, L'Embarcada, neix al maig del 2006 fruit de la unió en una mateixa associació del Ball de Bastons del Vendrell, recuperat l’any 1979, les Gralles del Baix Penedès i els membres que durant el primer any van impulsar la recuperació del Ball de les Gitanes i el Ball de Pastorets

Naixement Embarcada

Naixement Embarcada 2

La principal finalitat per la qual es creà L’Embarcada va ser la de potenciar i donar a conèixer la cultura popular a les festes locals amb una doble missió, la promoció de la participació de la població en les tradicions i festes populars i el recolzament de noves iniciatives populars.

Pelli President

L’any 2007, l’Embarcada impulsà el Ball de Panderos, un ball tradicional del Penedès. En els primers dos anys de vida, l’entitat va assolir una xifra de 200 socis i començà a treballar en la organització d’activitats de divulgació de la cultura popular a la població més enllà de les festes locals i impulsà treballs i estudis de recerca històrica tradicional.

ball panderos1

L’any 2008 es recuperà el Ball de Valencians, ball amb uns orígens directament lligats als castells i amb constància al Vendrell des de finals del S.XIII. El mateix any, i amb l’objectiu que l’Embarcada sigui un espai de trobada per persones de qualsevol edat que tinguin ganes de participar a la vida cultural de la vila, es creà una línia d’entremesos d’edats infantils, el Ball de la Patatuf, inicialment comprès per infants de 6 a 8 anys i el Ball del 4 de Març, basat en el Ball de Cavallets i ambientat en un fet històric significatiu de la nostra vila que va passar durant la Guerra Carlina de 1874.

viaje embarcada pais vasco

Durant l’any 2009 L’Embarcada recuperà un nou ball infantil, el Ball de Cercolets format per infants de 9 a 11 anys. Aquest any, per primera vegada L’Embarcada realitzà una sortida fora de Catalunya amb tres de les seves seccions, el Ball de Pastorets, el Ball de Bastons i les Gralles del Baix Penedès. Durant el 2010 l’Embarcada tornà a créixer impulsant un nou ball, el Ball de Cintes actualment format per uns 25 balladors. Posteriorment, al 2011 i per motius d’edat el Ball del 4 de Març es convertì el Ball de Faixes amb infants de 12 a 16 anys. Amb el Ball de Faixes, L’Embarcada es consolida com una agrupació de cultura popular amb 10 seccions, amb més de 200 balladors i músics i amb més de 350 socis simpatitzants.

ball cintes creacio

L’any 2014, es creà el Ball de Figuetaires amb la finalitat de reorganitzar les franges d’edat dels balls infantils per tal de donar millor resposta a la demanda i a les necessitats dels grups. Finalment, l’any 2016 es creà el Ball de Cavallets, un ball adult, utilitzant els cavalls de l’antic Ball del 4 de Març.

Actualment, l’entitat conta amb 11 seccions i amb més de 600 socis.

Juntes Directives

 

2006 - 2007
Presidència: Josep Joan Pellejà
Tresoreria: Sergi Contreras
Secretaria: David Maluenda

2008 - 2009
Presidència: Xavier Sanjuan
Vicepresidència (es va crear el càrrec en 2008): Adrià Grandia
Tresoreria: Sergi Contreras
Secretaria: David Malu

2010 - 2011
Presidència: Adrià Grandia
Vicepresidència: Laia Català
Tresoreria: Amparo Blanco
Secretaria: Àngel Viejo

2012 - 2013
Presidència: Denis Martos
Vicepresidència: Joan Ibars
Tresoreria: Amparo Blanco / Núria García
Secretaria: Anna Alcala / Aleix Nuñez

2014 - 2015
Presidència: Núria Ribas
Vicepresidència: Lidia Pons
Tresoreria: Núria García / Karen Zapata
Secretaria: Aleix Nuñez

2016 - 2017
Presidència: Aleix Nuñez
Vicepresidència: Marta Ribas
Tresoreria: Marta Sonet / Núria Ferrando / Maria Benedicto
Secretaria: Denis Martos / Marta Sonet

2018 - 2019
Presidència: Pere Montserrat
Vicepresidència: Marta Totosaus
Tresoreria: Adrià Arroyo
Secretaria: Marta Astudillo

2020 - 2021
Presidència: Karen Zapata
Vicepresidència: Núria Ferrando / Marta Juanpera
Tresoreria: Marisa Quintero
Secretaria: Marta Juanpera / Ana Belen Laguna